مالیات سکه از جمله مالیات هایی که افراد می توانند به صورت حضوری و حتی از طریق اینترنت و به کمک سامانه my.tax.gov.ir پرداخت نمایند. در سالهای اخیر، با افزایش خرید سکه و ذخیره آن، قیمت سکه و طلا نیز افزایش یافته است. در سال ۹۷، ساختار جدیدی برای ارائه مالیات خرید سکه تعیین شد که بر اساس آن خریداران باید مستقیما مالیات را پرداخت کنند. در این مطلب، محاسبه مالیات بر سکه و مهلت پرداخت مالیات در سال جاری بررسی میشود.
مالیات خرید سکه
👈 مالیات سکه از زمانی مورد توجه قرار گرفته است که افراد در سال ۱۳۹۷ به خرید سکه از صرافی و بانکها پرداخت کردهاند. در آن زمان اعلام شدهبود که خرید سکه معاف از مالیات بر ارزش افزوده است. پس از پایان سال ۱۳۹۷ و زمانی که افراد و شرکتها موظف به ارائه اظهارنامه بودند، سازمان مالیاتی یک بخشنامه منتشر کرد که در آن روش محاسبه مالیات خریداران سکه توضیح دادهشدهبود.
👈این موضوع با اعتراض خریداران سکه مواجه شد و برخی از آنها حتی به دیوان عدالت اداری شکایت کردند. به دلیل اینکه سکه خریداریشدهاز بانک مرکزی ارزانتر از بازار است، خرید و فروش آن سبب کسب درآمد و سود میشود؛ به همین دلیل، مالیات سکه به عنوان نوعی مالیات بر درآمد طلقی در نظر گرفته میشود.
👈دلایل ایجاد تغییرات در بخشنامه مالیات سکه ۱۴۰۳ شامل وجود تورم، افزایش نرخ سکه و سایر عوامل تاثیرگذار است. هر ساله بخشنامه مربوطه با توجه به تغییرات در شرایط کشور، میزان تورم و قیمت سکه به روز میشود و در سایت سازمان امور مالیاتی قرار میگیرد. این بخشنامه مواردی مانند میزان مالیات برای خرید سکه، مهلت پرداخت مالیات و نحوه پرداخت را برای فعالان حوزه سکه و خریداران سکه مشخص میکند.
نحوه محاسبه نرخ مالیات سکه
نحوه محاسبه نرخ مالیات سکه به شرح زیر است:
✅ شخصی که تا ده عدد سکه خریداری میکنند، مالیات نمیدهند.
✅ افرادی که بیش از ده عدد سکه خریداری میکنند، تا حداکثر سی عدد سکه، برای هر سکه چهار میلیون ریال مالیات پرداخت میکنند.
✅ نسبت به مازاد سی عدد سکه تا پنجاه عدد سکه، برای هر سکه پنج میلیون و دویست هزار ریال مالیات پرداخت میشود.
✅ مالیات برای 105 سکه با پایین به این صورت است که :
✔️ این روش محاسبه برای افرادی است که در نهایت قصد خرید ۱۰۵ عدد سکه را دارند. طبق قانون مالیاتهای مستقیم، برای خریداران سکه متناسب با تعدادی که خریداری میکنند، مالیات تعیینشدهاست. به این صورت که هر چه تعداد سکه خریداریشدهکمتر باشد، مالیات سکه به ازای هر عدد هم کمتر خواهد بود.
✔️ با افزایش تعداد سکهها، مالیات به ازای هر سکه هم افزایش پیدا میکند. هر ساله بر اساس بخشنامه های منتشر شده میزان دقیق مالیات همان سال اعلام می گردد. بنابراین، شما با مطالعه این بخش نامه میتوانید متوجه شوید که با خرید هر تعداد سکه، مقدار مالیات چگونه خواهد بود.
✔️ افرادی که تا ۵ قطعه سکه خریداری میکنند، معاف از پرداخت مالیات سکه خواهند بود. برای خرید سکه نسبت به مازاد ۵ سکه تا ۱۵ سکه، مالیاتی معادل ۹۶۰ هزار تومان به ازای هر عدد تعیین میشود. برای خرید سکه نسبت به مازاد ۱۵ سکه تا ۲۵ سکه، میزان ۱ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان مالیات به ازای هر قطعه تعریفشدهاست. برای خرید سکه نسبت به مازاد ۲۵ سکه تا ۱۰۵ سکه، به ازای هر قطعه مالیاتی معادل ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان مشخصشدهاست.
✔️ با توجه به اطلاعات فوق که مربوط به بخشنامه مالیات سکه ۱۴۰۳ است، هر چه تعداد سکههای خریداریشدهتوسط شما بیشتر باشد، لازم است مالیات بیشتری هم برای آن پرداخت نمایید. اما این بخشنامه نحوه پرداخت مالیات سکه تا ۱۰۵ قطعه را مشخص میکند. برای خرید بیش از این تعداد، ساختار دیگری حاکم است که در ادامه به آن پرداخته ایم.
✅ بر اساس مقررات مذکور، افرادی که حداکثر تا ۱۰۵ سکه خریداری میکنند، موظف به پرداخت مالیات هستند. بنابراین، باید با استفاده از فرمولهای مذکور، میزان کل مالیات خود را محاسبه کرده و در مهلت تعیینشدهبرای پرداخت مالیات سکه، اقدامات لازم را به عمل آورند. اما افرادی که بیش از ۱۰۵ سکه خریداری میکنند و همچنین افرادی که شغلشان در این حوزه است و با داشتن مجوزهای لازم از مراجع ذیربط اقدام به خرید بیشتر از این مقدار میکنند، باید اظهارنامه مالیاتی خود را تکمیل کرده و به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهند.
بعد از تکمیل اظهارنامه مالیاتی توسط خریداران و تحویل آن به سازمان، بررسیهای لازم برای تعیین میزان مالیات سکه انجام میشود. با بررسی مواردی همچون داشتن مجوز برای خرید و فروش سکه و ترتیب و سازمان شغلی مرتبط با انجام این کار یا خرید سکه بدون دلیل خاصی، میزان مالیات توسط این سازمان تعیین میشود و به خریدار ابلاغ میشود.
✔️ بر اساس بخشنامه پرداخت مالیات سکه ۱۴۰۳، جدول مالیاتی افرادی که تا حداکثر صد و هشتاد و پنج سکه خریداری میکنند به شرح زیر است: اشخاصی که بیشتر از صد و هشتاد و پنج عدد سکه خریداری میکنند، مالیات مقطوع نمیدهند و باید پرونده مالیاتی تشکیل داده و مانند یک بنگاه اقتصادی مانند صرافیها، اظهارنامه مالیاتی ارسال کنند.
مراحل پرداخت مالیات خرید سکه با کد ملی
👈 در بخش قبل، توضیح داده شد که هر سال بخشنامه جدیدی منتشر میشود تا اطلاعات لازم درباره پرداخت مالیات سکه را ارائه دهد و تمام جزئیات مربوطه را بهطور کامل توضیح میدهد. بیشتر اطلاعات موجود در بخشنامه مذکور، از جمله روش پرداخت مالیات و مهلت زمانی تعیینشدهبرای مودیان، در سالهای اخیر تقریبا یکسان بودهاند. با این حال، برخی جوانب دیگر مانند میزان مالیاتی که برای خرید سکه در تعداد مختلف تعلق میگیرد، برای هر سال با سالهای قبل متفاوت است.
👈 برای توضیح دقیق مقدار مالیات سکه سال ۱۴۰۳، به آن خواهیم پرداخت تا شما با آگاهی کامل برای خرید سکه اقدام نمایید. اما ابتدا، روشهای پرداخت مالیات مربوطه را بیان خواهیم کرد. زیرا افرادی که به دلایل مختلف قصد خرید سکه دارند یا شغلشان به گونهای است که باید خرید و فروش سکه انجام دهند، لازم است با این روشها آشنا باشند. در ادامه، نحوه پرداخت مالیات سکه بهطور کامل توضیح دادهشدهاست.
👈 برای پرداخت این مالیات، همانند سایر انواع مالیاتها مانند مالیات بر خانههای خالی، مالیات بر ارزش افزوده و سایر موارد مشابه، روشهای مختلفی وجود دارد. یکی از این روشها، مراجعه حضوری به سازمان امور مالیاتی و پرداخت آن به صورت مستقیم است. اما کاربران همچنین میتوانند با مراجعه به سامانه این سازمان، مالیات سکه را به صورت آنلاین نیز پرداخت نمایند. برای پرداخت آنلاین مالیات سکه از طریق وبسایت این سازمان، کافی است مراحل زیر را طی کنید.
⬅️ برای مالیات خرید سکه خود ابتدا وارد سامانه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی اینترنتی my.tax.gov.ir شوید.
⬅️ برای پرداخت مالیات خرید سکه خود باید در ابتدا در سامانه ثبت نام نمایید. برای این امر بر روی گزین ثبت نام کلیک کرده و اطلاعات خواسته شده مانند کد ملی و .. را وارد نمایید و ثبت نام خود را تکمیل نمایید.
⬅️ در مرحله بعد پس از تکمیل ثبت نام وارد بخش ناحیه کاربری خود از طریق گزینه “ورود به پنل کاربری” شوید.
⬅️سپس برای شما کدی 6 رقمی بر روی تلفن همراه شما ارسال می گردد که آن را در قسمت مربوطه وارد مرده و سپس بر روی گزینه “ورود به سامانه” کلیک نمایید.
⬅️اکنون که وارد ناحیه کاربری خود شده اید باید بر ریو گزینه “مشاهده قبض های مالیاتی” را زده و بدهی های خود را که مربوط به مالیات خرید سکه می باشد را مشاهده نمایید.
⬅️سپس با کلیک بر روی گزینه “پرداخت قبض های مالیاتی” مالیات سکه خود را پرداخت نمایید.
⬅️توجه نمایید برای اینکه بتوانید به راحتی و از طریق اینترنت مالیات سکه خود را پرداخت نمایید باید از قبل اظهارنامه مالیاتی را ارائه داده باشید.
⬅️روش دیگر علاوه بر سامانه اظهارنامه مالیاتی برای پرداخت مالیات سکه، مراجعه حضوری به سازمان امور مالیاتی می باشد که شما با مراجعه به شعب آن می توانید به راحتی مالیات سکه خود را پرداخت نمایید.
بخشنامه مالیات سکه در خصوص مهلت پرداخت
👈موضوع مهم دیگر درباره مالیات سکه ۱۴۰۳، زمان مشخصی برای آن تعیینشدهاست. مودیان مالیاتی باید از این زمان مطلع بوده و به سرعت اقدام به پرداخت مالیات نمایند. چرا که اگر مالیات در زمان مقرر پرداخت نشود، به صورت ماهانه جریمه دیرکرد تعلق میگیرد.
👈جریمه دیرکرد تا زمانی که مالیات و جریمهها به صورت کامل پرداخت شوند، ادامه خواهد داشت. بنابراین، اگر در این حوزه فعالیت دارید، باید از زمان پرداخت مالیات سکه آگاه بوده و در زمان مقرر آن را پرداخت کنید. در سال گذشته، زمان پرداخت این مالیات تا پایان خرداد ماه ۱۴۰۱ بود. یعنی کسانی که در سال ۹۹ سکه خریداری کرده و مشمول مالیات بودند، باید تا پایان خرداد ماه این مالیات را پرداخت کنند. البته این زمان تا حدود ۱۵ روز هم تمدید شد تا مودیان نهایتا تا ۱۵ تیر ماه ۱۴۰۱ برای واریز مالیات خود فرصت داشته باشند.
👈با احتمال زیاد، زمان نهایی پرداخت مالیات سکه ۱۴۰۳ هم تا پایان خرداد ماه خواهد بود. یعنی همه کسانی که در سال ۱۴۰۱ سکه خریداری کرده اند، باید تا پایان خرداد ماه به پرداخت مالیات اقدام کنند. اگرچه ممکن است امسال هم مانند سال قبل چند روزی زمان تمدید شود، اما هنوز اطلاعیه خاصی در این مورد منتشرنشدهاست.
👈 پس برای جلوگیری از جریمه دیرکرد مالیات سکه، به سرعت آن را پرداخت کنید تا خیالتان راحت باشد. در سال قبل، جریمه دیرکرد به ازای هر ماه حدود ۲.۵ درصد بود. امسال هم مقدار این جریمه حداقل با همین درصد اعمال میشود. البته توجه داشته باشید که مشمولین پرداخت مالیات قطعی سکه که تا پایان زمان مقرر آن را پرداخت نکردهاند، امکان تقسیط آن را خواهند داشت. تقسیط آن هم حداکثر تا چهار ماه و تقسیم اقساط به چهار قسمت امکانپذیر است.
شیوه لغو مالیات سکه
👈تا به این مرحله، نحوه پرداخت مالیات سکه را تشریح کرده و روش محاسبه آن را نیز توضیح دادهایم. بنابراین، اکنون شما قادرید خودتان بر اساس تعداد سکههایی که خریداری کردهاید، مالیات خود را محاسبه کنید. البته اگر سکههای خریداریشدهاز حد مشخصشدهدر بخشنامه بیشتر نباشند.
👈اما یکی از موضوعاتی که بسیاری از خریداران با آن مواجه هستند، شیوه لغو مالیات سکه است. در واقع، این افراد به دنبال روشی هستند که بهوسیله آن بتوانند مالیات تعیینشدهرا لغو نمایند. در این رابطه باید بگوییم که امکان لغو مالیات سکه تنها در صورتی امکانپذیر است، که اشتباهی در آمار یا محاسبات رخ داده باشد.
👈در غیر این صورت، امکان لغو پرداخت مالیات سکه برای خریداران به هیچ عنوان ممکن نیست. در مواردی هم که اشتباهی رخ داده باشد، ابتدا باید نسبت به ثبت اعتراض اقدام کنید و در صورت پذیرفته شدن اعتراض، مالیاتهایی که به اشتباه تعیین شده، حذف میگردد.
نحوه اعتراض مالیات خرید سکه
👈گاهی اوقات، خریداران سکه ممکن است به دلایل مختلف، اعتراضی در مورد مالیاتی که برای آنها تعیینشدهاست، داشته باشند. این افراد میتوانند در مهلت پرداخت مالیات سکه یا حتی پس از آن، اعتراض خود را مطرح کنند. اما برای انجام اعتراض، باید به نکاتی توجه کنید.
👈اگر تعداد سکههای شما به مقداری است که در بخشنامه ذکرشدهاست، مالیات مقطوع است و اعتراض شما هیچ تاثیری بر تغییر آن نخواهد داشت، مگر اینکه در تعداد ثبتشدهخطایی رخ داده باشد.
👈در این موارد میتوانید اعتراض خود را ثبت کرده و آن را پیگیری کنید. اگر اعتراض شما درباره مالیات سکه ۱۴۰۳ صحیح باشد، مالیات مربوط به تعداد اضافی حذف خواهد شد و فقط مالیات مرتبط با تعداد واقعی سکههای خریداریشدهرا پرداخت خواهید کرد. اما اگر اعتراض شما رد شود، ملزم به پرداخت مالیات تعیینشدهبرای همه سکههای ثبتشدهخواهید بود.
👈در برخی موارد، تعداد سکههای خریداریشدهبیشتر از آنچه در بخشنامه آمده است است. همانطور که در بخشهای قبل توضیح داده شد و نحوه پرداخت مالیات سکه برای تعدادهای مختلف را بیان کردیم، در این موارد خریداران باید اظهارنامه مالیاتی را تکمیل کنند.
👈اگر مالیات مرتبط با آنها در مهلت پرداخت واریز نشود، تفاوت قیمت خرید سکه از بانک مرکزی با قیمت روز آن به عنوان درآمد برای این افراد محسوب میشود و این درآمد هم مجددا مبنای دریافت مالیات قرار میگیرد و باعث افزایش میزان کل مالیات آنها میشود. در این موارد، افراد میتوانند با مراجعه به سازمان امور مالیاتی کشور و ارائه مدارک مورد نیاز، اعتراض خود را درباره مالیات سکه ثبت کنند.
👈البته در صورت نیاز، افراد میتوانند در مورد تعداد سکههای خریداریشدهنیز اعتراض کنند؛ اما با توجه به تکمیل اظهارنامه مالیاتی، اعتراض درباره تعداد کمتر مطرح میشود.
مالیات مهریه بر عهده کیست
👈طبق ماده ۲۵ لایحه حمایت از خانواده وزارت اقتصاد و دارایی برای مهریههای بالا مالیات تعیین میکند. قانون معافیت زنان از پرداخت نیم عشر مالیات بر مهریه عنوان میکند که: چنانچه زوجین پس از صدور اجراییه، در خصوص وصول مهریه و لازم الاجرا شدن (اعم از اجرائیه اسناد رسمی و آرا محاکم و مراجع قضایی) به هر دلیل از ادامه عملیات اجرایی منصرف شوند، از پرداخت نیم عشر دولتی معاف خواهند شد.
👈با توجه به ماده ۹۳ ق.م.م اگر خانمی سکههای دریافتشدهرا نفروخته باشند مشمول پرداخت مالیات نخواهند شد اما اگر نسبت به فروش آن اقدام نموده باشند باید تفاوت قیمت خرید و فروش را محاسبه نموده و نسبت به پرداخت مالیات محاسبهشدهاقدام نمایند.
👈در واقع مالیات مهریه زمانی پرداخته میشود که شخص دریافتکننده اقدام به فروش نماید. همچنین مردانی که مهریههای بالا را میپذیرند یعنی توانایی پرداخت آن را خواهند داشت؛ بنابراین باید مالیات آن را به دولت پرداخت نمایند.
میزان جریمه مالیات خرید سکه
👈با توجه به دستورالعمل سازمان امور مالیاتی کشور، خریداران سکه از سال ۱۳۹۷ موظف به پرداخت مالیات هستند. خریداران سکه در سال ۱۴۰۳ باید تا پایان خرداد سال جاری مالیات خود را پرداخت کنند و در صورت عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی، جریمه اضافه خواهد شد.
جریمه تاخیر به ازای هر ماه تاخیر ۵.۲٪ از مبلغ مالیات اضافه خواهد شد. اگر مشمولان امکان پرداخت کامل مالیات تا پایان خرداد ماه جاری را ندارند، میتوانند آن را در ۴ مرحله به صورت اقساطی پرداخت کنند و نحوه پرداخت اقساطی قبلا توضیح دادهشدهاست.
اخبار پیرامون مالیات سکه
ثبت معاملات سکه در سامانه
در هفته گذشته، نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر، اعلام کرد که معاملات سکه باید در سامانه جامع تجارت ثبت شود و عدم ثبت معاملات در سامانه تجارت تخلف محسوب میشود. همچنین، مسعود درخشان، یکی از مدرسان اقتصادی حامی دولت، در برنامه تلویزیونی اعلام کرد که بازار سکه باید بهطور کامل جمع شود.
خلاصه مطلب
پرداخت مالیات سکه، همانند سایر مالیاتهای موجود، برای تمام افرادی که قصد خرید سکه را دارند، الزامی است، مگر اینکه تعداد سکههای خریداریشدهدر بازه معافیت قرار بگیرد. طبق بخشنامه مالیات سکه ۱۴۰۳، خرید تا ۵ قطعه سکه نیاز به پرداخت هیچ مالیاتی ندارد. اما هر چه تعداد از این مقدار بیشتر شود، مالیات مربوطه برای آن افراد لحاظ میگردد.
افرادی که مشمول این نوع مالیات میشوند، باید در مهلت پرداخت مالیات سکه، مبلغ مالیات را واریز کنند. در غیر این صورت، جریمه دیرکرد بر آنها تحمیل میشود. با توجه به اهمیت این موضوع برای افرادی که خرید و فروش سکه را انجام میدهند، در این حال نحوه پرداخت مالیات سکه را به صورت کامل برای شما توضیح دادهایم. همچنین، میزان مالیات بر اساس بخشنامه برای مقادیر مشخص سکه را در نظر گرفتهایم تا به راحتی بتوانید میزان مالیات سکه خود را محاسبه کنید.
برای دانلود PDF مقاله مربوط به مالیات سکه کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید